Kultúra és értékek

IKEA munkatársként az IKEA álom – “szebb hétköznapokat teremteni az emberek többsége számára” – a legerősebb motivációnk. 

Van egy közös üzletfilozófiánk: jó minőségű, formatervezett és funkcionális lakberendezési cikkek széles választékát kínálni olyan alacsony áron, hogy az emberek többsége számára elérhető legyen.

Az IKEA Kultúra és Értékek az összes tevékenységünkre hatást gyakorolnak. Lelkesedésünk, közösségünk és akaraterőnk a dél-svédországi gyökereinkből ered és Ingvar Kamprad, az IKEA alapítójának inspirációjából táplálkozik. Világszerte az összes egységben olyan munkatársakkal találkozhat az ember, akik ugyanazokat az értékeket vallják.

Az évek során megtanultuk, hogy ha az IKEA értékek mentén cselekszünk, az nemcsak összehoz minket – kortól, faji hovatartozástól vagy lakóhelytől függetlenül–, hanem üzleti tevékenységünk sikerében is szerepet játszik. 

Az IKEA értékek a következők:

Közösség
A Közösség az IKEA kultúrájának központi eleme. Úgy lehetünk erősek, ha megbízunk egymásban, ugyanabba az irányba haladunk, és örömünket leljük a közös munkában.

Óvjuk az embereket és a bolygót
A pozitív változás meghatározó ereje kívánunk lenni. Megvannak az erőforrásaink és a lehetőségünk ahhoz, hogy jelentős és tartós hatást váltsunk ki – ma, és a jövő generációinak érdekében is.
Költségtudatosság
Biztosítani szeretnénk, hogy a lehető legtöbb ember engedhesse meg magának, hogy gyönyörű és praktikus otthona legyen. Folyamatosan azt a feladatot állítjuk magunk és mások elé, hogy többet alkossunk kevesebből anélkül, hogy ez a minőség, a funkció, a fenntarthatóság vagy a forma rovására menne.
Egyszerűség
Smålandi örökségünk része az egyszerű, egyenes és gyakorlatias stílus. Ez annyit jelent, hogy önmagunk vagyunk, és nem távolodunk el a valóságtól. Közvetlenül és gyakorlatiasan viselkedünk, továbbá legnagyobb ellenségünknek a bürokráciát tekintjük.
Állandó törekvés a megújulásra
Folyamatosan új és jobb megoldások után kutatunk. Mindent, amit ma teszünk, holnap egy kicsit jobban is csinálhatjuk. Sikerünkben szerepet játszik, hogy a szinte lehetetlennek tűnő kihívásokra is találunk megoldást – ami egyben az inspiráció forrása is ahhoz, hogy rátérjünk a következő erőpróbára.
Merjünk mások lenni!
Szeretjük megkérdőjelezni a meglévő megoldásokat, szeretünk a hagyományostól eltérő módon gondolkodni, kísérletezni, és nem félünk hibákat elkövetni – mindig a jó cél érdekében.
A felelősség vállalása és delegálása
Hiszünk az emberek érvényesülésének fontosságában. A felelősség vállalása és delegálása jó módszer az egyéni gyarapodásra és fejlődésre. Az egymásba vetett bizalom, a pozitív és előretekintő magatartás mindenkit arra inspirál, hogy részese legyen a fejlődésnek.
A példa hatalma
A vezetői munkát tevékenységnek, nem pedig pozíciónak tekintjük. A kompetenciánál és tapasztalatnál előbbre valónak tartjuk az emberi értékeket, ezért először ezeket keressük mindenkiben. Olyan embereket keresünk, akik tettekre váltják a szavakat, és saját példamutatásukkal vezetnek másokat. Az a legfontosabb, hogy a legjobb oldalunkat mutassuk, és ugyanígy egymásból is a legjobbat hozzuk ki.
Többet szeretnél tudni? Ismerd meg a soproni munkatársak történeteit. Munkatársi történetek