FENNTARTHATÓSÁG

A fenntarthatóság mindenben ott van, amit teszünk! 
Az IKEA Industry összes tevékenységével pozitív hatást akarunk gyakorolni az emberekre és a bolygónkra egyaránt. A nagyratörő fenntarthatósági tervünkön keresztül évről évre konkrét célokat határozunk meg és követünk nyomon, legyen szó akár az alapanyagaink beszerzéséről vagy a termékeink gyártásmódjáról. 

Annak érdekében, hogy tevékenységünket egyre fenntarthatóbbá tegyük: csökkentjük energiafelhasználásunkat és szénlábnyomunkat. Újrahasznosított és biológiai alapú anyagokkal dolgozunk, kevesebb alapanyag felhasználásával állítunk elő okosabb termékeket, újrahasználjuk és újrahasznosítjuk a vizet, feldolgozzuk a hulladékanyagokat és egyéb intézkedéseket teszünk. 

Fenntarthatóbb forrásokból származó fa
Az általunk gyártott termékek fő alapanyaga a fa. A termékeinkben használt fát olyan beszállítóktól szerezzük be, akik megfelelnek erdőgazdálkodási normáinknak. Célunk az, hogy a hozzánk érkező fa 100%-a fenntartható forrásokból (More Sustainable Sources – MSS) származzon, vagyis FSC® -minősítésű vagy újrahasznosított fa legyen.

Első a biztonság
Munkatársaink biztonsága a legmagasabb prioritásunk, és munkahelyeink biztonságát folyamatosan növeljük és fejlesztjük. A fizikai feltételek biztosítása mellett sokat teszünk a biztonsági kultúránk fejlesztéséért és a biztonságos viselkedés ösztönzéséért. A gyártásban dolgozó munkatársainkat nagymértékben bevonjuk a biztonsági programok megvalósításába és fenntartásába. 

Energiafelhasználásunk fejlődése
Folyamatosan törekedünk az energiafüggetlenség elérésére, ezért fokozatosan bioüzemanyagokra állunk át, több megújuló áramot vásárolunk, illetve energiahatékonysági programokat valósítunk meg. Célunk, hogy a fűtéshez és áramellátáshoz 100%-ban megújuló energiát használjunk. Saját fenntartható energiánk megteremtésére jó példa az oroszországi Novgorodban létesített új, bioüzemanyag-alapú energiával működő üzem és szárító, valamint a portugáliai Pacos de Ferreira-ban található gyáraink tetején elhelyezett 18 240 napelem. A soproni IKEA Industry esetében a fényforrásaink 77%-a energiatakarékos izzó. A LED-es típusokat érdemes választani, mert élettartamuk a hagyományos izzókénál hússzor hosszabb, és 85%-kal kevesebb energiát fogyasztanak.

Vízpozitív működés
Vízpozitív működésre törekszünk, tehát felelős módon használjuk a vizet, és támogatjuk az egészséges helyi vízkörforgást. Az IKEA Industry összes helyszínéhez készítettünk vízkezelési terveket, ideértve a víz begyűjtését, újrahasználatát és újrahasznosítását is. Sok helyszínen a tetőről és a víznyelőkből tavakba gyűjtjük a vizet, amelyet aztán különböző célokra használunk a gyártásban, a rekreációs terekben vagy a tűzivízkészletünkben.

Részvétel a közösség életében
Jó szomszédok kívánunk lenni, és szeretnénk hozzájárulni a működési helyszínek közösségeinek fejlődéséhez. Ezért az összes IKEA Industry üzemben követelmény, hogy a helyi közösség támogatására minden évben új szociális vagy környezetvédelmi projektet válasszanak. Ilyen hozzájárulás lehet például a játszóterek építése, a faültetés vagy bútorok adományozása egy gyermekkórháznak. Sopronban az IKEA a város több területén is fákat ültetett, télen tüzelőanyagot osztott nehéz sorsú családok számára, illetve bútorokoat készített és adományoztt óvódáknak/iskoláknak.

A hulladék újragondolása és feldolgozása
A hulladék egy idejétmúlt koncepció. Az IKEA Industry munkatársai kezdenek úgy tekinteni a legyártott termékekre, mint „anyagraktárakra” amelyek elemei egy második termékéletciklushoz könnyedén újrahasználhatók, feljavíthatók és újrahasznosíthatók. 2019-ben az IKEA Industry egésze 83%-os anyag-újrahasznosítási szintet mutatott, 15%-ot használtunk fel energia-visszanyerésre. A maradék 2%-hoz tovább kutatjuk a megoldásokat!

Felülvizsgálatok és ellenőrzések
Működésünket rendszeresen felülvizsgáljuk és ellenőrizzük, biztosítva, hogy üzleti tevékenységünket a belső előírásainknak és szabályzatainknak megfelelően végezzük.

További részleteket az IKEA Industry fenntarthatósági Hírekben olvashatsz: [https://www.ikea.com/hu/hu/this-is-ikea/sustainable-everyday/]

 

        Éves energetikai szakreferensi riport: